Сименс (симбол: S) е SI изведена мерна единица за електрична спроводливост. Именувана е по германскиот истражувач Ернст Вернер фон Сименс.

За спроводни и полуспроводни елементи, електричниот отпор R и електричната спроводливост G се дефинирани како:

каде

Единицата сименс за спроводливоста G е дефиниран со:

1 S = 1 A/V = 1 A2/W = 1 кг−1·m−2·s3·A2 =1 Ω−1.

Надворешни врски

уреди