Сибат е вид на копје што се користело на Филипините. Обично било направено од трска со наострен врв, но се користеле и метални врвови. Називот сабат доаѓа од индонезиски или филипински дијалект, додека на островот Негрос го нарекуваат бангко или палупад.

Врвови на копје што ги користеле филипинските домородци

Постојат многу верзии од ова филипинско копје, кои варираат според должината и функцијата. За некои од овие копја е карактеристичен метален врв во разни стилови и величини, додека за други пак бил карактеристичен само зашилен врв, некои имале една, а некои две острици.