Семејно право

Семејно право (исто така наречено и правило за односи во семејството) е дел од законот што се занимава со семејните работи и домашни односи .[1]

ПрегледУреди

Предметите кои обично спаѓаат во семејниот закон на нацијата вклучуваат:[2]

 • Брак, граѓански сојузи и домашни партнерства :
  • Вклучување во законски признати брачни односи[1]
  • Престанокот на семјените односи кои се законски признати и придуржни работи кои вклучуваат развод, поништување, алиментации, старателство над деца и посета, подржка и издржување на деца.
 • Усвојување : постапка за посвојување дете, а во некои случаи и на возрасен.[3]
 • Сурогат-мајчинство : закон и процес на раѓање како сурогат-мајка [4]
 • Заштитни постапки за деца : судски постапки што можат да резултираат од државна интервенција во случаи на злоупотреба на деца и занемарување на деца [5]
 • Закон за малолетници : Работи во врска со малолетни лица, вклучително и статусни дела, деликвенција, еманципација и пресуда за малолетници [6]
 • Татковство : постапки за утврдување и нарушување на татковството и спроведување на тестирање за татковство [7]

Оваа листа не е исцрпна и варира во зависност од надлежноста .

Конфликт на закониУреди

Недостатоците може да се појават во семејното право когастанува збор за законите на јурисдикцијата што важат за брачните односи или за старателството и разводот и дали налогот за развод или старателство над дете е признаен според законите на друга јурисдикција.[8] За старателство над децата, многу нации се приклучија на Хашката конвенција за граѓански аспекти на меѓународно киднапирање на деца со цел да им се признаат налозите за притвор на другите земји-членки и да се избегнат проблеми со киднапирање на родителите .[9]

ПоврзаноУреди

 1. 1,0 1,1 Atkinson, Jeff. „ABA Family Legal Guide“ (PDF). American Bar Association. Посетено на 31 October 2017.
 2. Larson, Aaron (4 September 2016). „What is Family Law“. ExpertLaw.com. Посетено на 9 October 2019.
 3. Wadlington, Walter (1980–1981). „Adoption of Adults a Family Law Anomaly“. Cornell Law Review. 54: 566. Посетено на 9 October 2019.CS1-одржување: датумски формат (link)
 4. Capron, A.M.; Radin, M.J. (1988). „Choosing Family Law over Contract Law as a Paradigm for Surrogate Motherhood“. Law, Medicine & Health Care. 16 (1–2): 34–43. doi:10.1111/j.1748-720X.1988.tb01048.x. PMID 3060684.
 5. Lawrie, Moloney; Smyth, Bruce M.; Weston, Ruth; Richardson, Nich; Qu, Lixia; Gray, Matthew (2007). „Allegations of family violence and child abuse in family law children's proceedings: key findings of Australian Institute of Family Studies Research Report No. 15“. Family Matters. 77. Посетено на 9 October 2019. Краток опис..
 6. Babb, Barbara A. (1998). „Fashioning an interdisciplinary framework for court reform in family law: A blueprint to construct a unified family court“. Southern California Law Review. 71: 469. Посетено на 9 October 2019.
 7. Lee, Chang Ling (1975). „Current Status of Paternity Testing“. Family Law Quarterly. 9 (4): 615–633. JSTOR 25739134.
 8. Currie, David P. (1966). „Suitcase Divorce in the Conflict of Laws: Simons, Rosenstiel, and Borax“. The University of Chicago Law Review. 34 (1): 26–77. doi:10.2307/1598624. JSTOR 1598624.
 9. „International Parental Kidnapping“. U.S. Department of Justice. 3 June 2015. Посетено на 9 October 2019.

Понатамошни поврзувањаУреди

Надворешни врскиУреди