Седумнаесетта египетска династија

Седумнаесеттата египетска династија е класифицирана како трета династија на Вториот среден период на Египет. 17-та династија датира од 1580 до 1550 година пред нашата ера.[1] Нејзините главно тебански владетели се современици на Хиксовците од Петнаесеттата династија и ја наследуваат Шеснаесеттата династија, која исто така се наоѓала во Теба.

Египет
Местоположба на Седумнаесетта египетска династија
Главен градТеба
Уредување Апсолутна монархија

Во март 2012 година, француски археолози, испитувајќи врата од варовник во Храмот на Амун-Ре кај Карнак, откриле хиероглифи со името на Сенахтенре, првиот доказ за овој крал кој датира во неговиот животен век.[2]

Последните двајца кралеви на династијата се спротивставиле на владеењето на Хиксовците над Египет и започнале војна што ќе го ослободат Египет од хиксовите кралеви и започнале период на обединето владеење, Новото египетско кралство.

Камосе, вториот син на Секененре Тао и последниот крал на седумнаесеттата династија, бил брат на Амосе I, првиот крал на Осумнаесеттата династија.

Фараоните на 17-та династија

уреди

Фараоните од 17-та династија владееле околу 30 години. Познати владетели на 17-та династија се следниве:[1]

Династија XVII фараони
Фараонот Слика Име на престол / Преномен Владеење Почивалиште Сопруга(и) Коментари
Рахотеп Сехемре-вахав ок. 1585 година п.н.е.
Собекесаф I   Сехемре-ваџхав 7 години Нубемат
Собекемсаф II   Сехемре-шедтави Ограбен за време на владеењето на Рамзес IX Нубхаес
Интеф V   Сехемре-вепмаат Дра „Абу ел-Нага“ ?
Интеф VI   Нубхепере Дра 'Абу ел-Нага' Собекемсаф
Интеф VII Сехемре-херухермаат Хаанхес
Ахмосе   Сенахтенре 1 година Тетишери
Тао Секененре ок. 1560 (4 години) Ахмосе Инхапи
Ситџехути
Ахотеп I
Починал во битка против Хиксите
Камосе   Ваџхепере 1555 до 1550 година п.н.е. (5 години) Ахотеп II ?

На крајот, кралот Небмаатре можеби бил владетел на раната 17-та династија.[3]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Shaw, Ian, уред. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. стр. 481. ISBN 0-19-815034-2.
  2. „A Pharaoh of the Seventeenth dynasty identified at Karnak“. CFEETK – Centre Franco-Égyptien d'Étude des Temples de Karnak. Архивирано од изворникот на 11 март 2012.
  3. K. S. B. Ryholt, Adam Bülow-Jacobse, The political situation in Egypt during the second intermediate period, c. 1800-1550 B.C., стр. 168, 170, 171, 179, 204, 400

Надворешни врски

уреди
Претходник
Шестнаесетта династија
Староегипетски династии
1585 − 1550 п.н.е.
Наследник
Осумнаесетта династија