Северноформозански јазици

Северноформозанските јазици е предложена подгрупа на формозанските јазици. Оваа група за првпат била предложена од Пол Џен-куеј Ли во 1985 година[1]. Оваа грипа не е поддржана од еден друг познат јазичар, Роберт Бласт.

Северноформозански јазици
Географска
распространетост:
Тајван
Класификација:австронезиски
 • северноформозански јазици
Гранки:

ЈазициУреди

Ли (2003) ги класифицира северноформозанските јазици како:

 • северозападни
  • пазешки
  • (гранка)
   • таоски
   • (гранка)
    • хоањаски
    • (гранка)
     • папораски
     • (гранка)
      • бабузаски
      • таокаски

НаводиУреди

 1. Li, Paul Jen-kuei (1985). "The position of Atayal in the Austronesian family." In Li, Paul Jen-kuei. 2004. Selected Papers on Formosan Languages, vol. 2. Taipei, Taiwan: Institute of Linguistics, Academia Sinica.

Користена литератураУреди

 • Li, Paul Jen-kuei (2003). "The Internal Relationships of Six Western Plains Languages." In Li, Paul Jen-kuei. 2004. Selected Papers on Formosan Languages, vol. 2. Taipei, Taiwan: Institute of Linguistics, Academia Sinica.

ПоврзаноУреди