Свети Ахил (остров)

(Пренасочено од Св. Ахил (остров))

Свети Ахил — остров во Малото Преспанско Езеро со должина од околу 1.700 метри. Највисоко место е врвот Кале (1.025 м).

Поглед на Свети Ахил преку понтонскиот мост
Остатоци од базиликата „Свети Ахил“ на Цар Самоил

Островот бил населен уште од антиката. Во југозападниот дел се пронајдени остатоци од античката македонска населба Лика. Во средниот век тука бил замокот — управно седиште на Самоиловата држава, градот Преспа, како и дворците на царот Самоил.

Денес единствено населено место на островот е истоименото село Ахил. Претставува мала населба од неколку куќи. Во почетокот на XX век имало 4 куќи, најголемата од нив припаѓала на родот Марковци, којшто претставувал задруга од 70 членови. Друго стара семејство се Петковци, чијшто наследници и денес живеат таму. Во 1907 година селото веќе броело 7 куќи. Месното население верува дека бројот на куќите не смее да надмине 11, така што ако биде изградена 12 таа се руши. Тоа е зошто некогаш имало 12 цркви, и поради тоа местото се смета за свето и не треба да го продолжува човечкиот грев. Црквите што постоеле (или сè уште постојат) се следниве:

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди