Свинскиот гриш се однесува на грип предизвикан од страна на вирусите од фамилијата Orthomyxoviridae, кој е распространет во популациите од свињи. Свинскиот грип припаѓа на родот на микровируси, најчесто од серотипот А, поттип H1N1. Кај свињите се среќаваат и поттиповите H1N2, H3N1, H3N2.[1]

Вирус на грип-А зголемен на микроскоп.
    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Симптоми уреди

 
Главните симптоми на свински грип кај луѓето.[2]

Основните симптоми се совпаѓаат со типичните симптоми за еден грип, како[3]:

Распространување уреди

Вирусот се пренесува со непосреден контакт со заразени организми, а и по воздушен пат. При подолга топлинска обработка вирусот изумира.

 
Каде е вирусот распространет -{H1N1}- во 2009. година:
* потврдена болсет и смртни случаи
* потврдено постење на болеста
* непотврдени случаи на болеста

Лекување уреди

 
Симптоми на свинскиот грип кај свињата

Лекувањето на повеќето поттипови на свински грип се изведува со помош на лековите амантадин, занамивир, оселтамивир и римантадин.

Мутираниот "мексикански" поттип H1N1 е отпорен на повеќето од горните противвирусни средства. До овој момент не постојат лекарства против овој поттип.

Наводи уреди

  1. http://www.who.int/csr/swine_flu/swine_flu_faq.pdf Информативен билтен
  2. http://www.cdc.gov/swineflu/key_facts.htm Центри за контрола на заразите и нивна превенција > Клучни факти за свинскиот грип.
  3. Надзор на симптомите на свински грип