Википедија:Медицинско одрекување

ВИКИПЕДИЈА НЕ ДАВА МЕДИЦИНСКИ СОВЕТИ

Википедија содржи статии на многу медицински теми; сепак, не е направена никаква гаранција дека било која од овие статии е точна. Нема апсолутно никаква гаранција дека било кое тврдење содржано или цитирано во една статија поврзана со некоја медицинска тема е точно, прецизно или обновено. Најголемиот дел од овие статии се напишани (во еден дел или во целина) од непрофесионалци. Дури и ако некое медицинско тврдење е точно, можно е да не се однесува на Вас или на Вашите симптоми.

Медицинските информации овозможени на Википедија се, во своето најдобро светло, од општа природа и не можат да бидат замена за советот на медицински професионалец (на пример: квалифициран лекар, медицинска сестра, фармацевт итн.). Википедија не е лекар.

Никој од индивидуалните придонесувачи, системски оператори, развивачи, спонзори на Википедија или било кое друго лице поврзани со Википедија не може да биде одговорен за резултатите или последиците на било кој обид да се користат било кои од информациите презентирани на ова мрежно место.

Ништо на Wikipedia.org или на било кој проект од Викимедија Фондацијата треба да биде сфатено како обид да се понуди или даде медицинско мислење или на било кој начин сфатено како ангажман во практикувањето на медицина.