Свети Павлин Милостив

Павлин Милостив е христијански светец.

Свети Павлин Милостив
Епископ на Нола
Роден(а) 354 AD, Бордо, Франција
Починал(а) 22 јуни 431, Италија
Почитуван(а) во православие
Римокатоличка црква
Слава 22 јуни

Најнапред Павлин бил римски сенатор, а потоа епископ во Нола. Го следел примерот на својот пријател Свети Амвросиј и го примил крштението. Потоа заминал во денешна Шпанија кадe се подвизувал. Павлин починал во 431 година. Неговитe мошти почиваат во Рим, во црквата на св. Вартоломеј[1].

Православната црква неговиот ден го чествува на 23 јануари.

Наводи уреди

  1. „Охридски пролог“ стр. 32

Надворешни врски уреди