Свети Анастасиј Персиски

Свети Анастасиј Персиски е христијански светец.

Анастасиј Персиски
светец, маченик
Роден(а) 6 век, Персија
Починал(а) 22 јануари, Бетсалоe
Почитуван(а) во православие
Римокатоличка црква
Канонизација pre-congregation
Слава 22 јануари

Анастасиј е роден како Магундат во Персија. Кога царот Ираклиј се борел со Персијанците, Магундат пребегнал кај христијаните, отишол во Ерусалим, каде што се крстил, добил име Анастасиј и се замонашил. Според христијанските верувања, долго лежел во затвор и бил луто мачен додека царот Хозроe не му изрекол смртна пресуда. По таа пресуда, Анастасиј бил удавен во вода. Пострадал на 22 јануари 628 година, во градот Бетсалоe, во близина на Нинив[1]

Православната црква неговиот ден го чествува на 22 јануари.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 30