Света Дросида е христијански светец од 2 век.

Света Дросида
Слава 22 март

Ќерка на царот Трајан. Според христијаните била фатена со други пет жени кај што ноќе ги собира телата на постраданите маченици и поради тоа од царот остро тепана. Оние пет жени биле тешко мачени и најпосле фрлени во растопен бакар а Дросида останала под строга стража. Но таа избегала од дворот и сама себеси се крстила во една река[1].

Православната црква неговиот ден го чествува на 22 март.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 104