Сатурн LXVI , привремено познат како S/2004 S 38, е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џевит и Јан Клејна на 8 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 22 март 2007 година[1].

Сатурн LXVI
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S/2004 S 38
Орбитални особености 
23.006.200 km
Занесеност0.381
−1295.8 денови
Наклон155.0°
Месечина наSaturn
Физички особености
Среден пречник
4+50
30
 km
25.1

Сатурн LXVI е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 21,908 Gm за 1211,02 дена, со наклон од 154° кон еклиптиката, во ретроградна насока и со ексцентричност од 0,437.

Наводи уреди

Предлошка:Saturn