Сатурн LX , привремено познат како S/2004 S 29, е природен сателит на Сатурн и член на Инуитската група[1].

Сатурн LX
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S/2004 S 29
S2428b
Орбитални особености 
17.470.700 km
Занесеност0.472
−858.77 денови
Наклон44.43°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
4+50
30
 km
24.9

Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит и Јан Клејна на 7 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 17 јануари 2007 година.

Сатурн LX е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 16,981 Gm за 826,44 дена, со наклон од 45,1° кон еклиптиката, со ексцентричност од 0,440.

Наводи уреди

Предлошка:Saturn