Сатурн LVIII , привремено познат како S/2004 S 26, е најоддалечениот познат природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит и Јан Клејна на 7 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 21 март 2007 година[1].

Сатурн LVIII
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S/2004 S 26
Орбитални особености 
26.737.800
Занесеност0.148
−1624.2 денови
(4.45 години)
Наклон171.3°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
4+50
30
 km
25.0

Сатурн LVIII е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Сатурн на просечна оддалеченост од 26,676 Gm (0,178 ае) во 1627,18 дена (единствениот сателит за кој е познато дека му требаат повеќе од 4 години за да кружи околу Сатурн), на наклон од 171° кон еклиптиката, во повратна насока и со ексцентричност од 0,165.

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn