Сатурн LVI , привремено познат како S/2004 S 23, е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит и Јан Клејна на 7 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 22 март 2007 година.Својата постојана ознака ја добил во август 2021 година[1].

Сатурн LVI
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S/2004 S 23
Орбитални особености 
21.427.000
Занесеност0.399
−1164.3 денови
Наклон177.7°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
Предлошка:Бран4
24.8

Сатурн LVI е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 21,163 Gm за 1149,82 дена, со наклон од 177° кон еклиптиката, во повратна насока и со ексцентричност од 0,373.

Наводи

уреди

Предлошка:Saturn