Отвори го главното мени

Самарјански хебрејски јазик

Самарјанскиот хебрејски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на хебрејскиот јазик. Овој јазик се зборува од страна на Самарјаните (Самирати), кои пишуваат со самарјанската азбука.

самарјански хебрејски јазик
Застапен воБлиски исток
Јазично семејство
Писмосамарјанска хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3