Рудник „Добрево“

рудник на олово-цинкова руда во Македонија
За истоименото село видете тука

Добрево — лежиште и подземен коп на рудникот „Злетово“ на оловноцинкова руда, кој се наоѓа во источните делови на Кратовско-злетовското вулканогено подрачје, на оддалеченост од 7 километри од градот Пробиштип.

Влезната порта на рудникот

Геологија уреди

Во геолошката градба на наоѓалиштето учествуваат, главно, вулкански карпи претставени со различни типови на андезити, дацити, игнимбрити, дацито-андезити, вулкански туфови и друго. Оловно-цинковата минерализација во наоѓалиштето е контролирана, најчесто, од раседните структури. Според генетските услови на настанок, жиченото оловно-цинково наоѓалиште Добрево е формирано во субвулкански услови, во рамките на хидротермалниот стадиум на формирање. Содржината на главните метали во просек е: 9% олово, 3% цинк, 45 g/t сребро и зголемени содржини на кадмиум, бизмит, злато, арсен, индиум, галиум, германиум и др.[1]

Руда уреди

Главни рудни минерали и носители на оловото и цинкот се галенитот и сфалеритот, редовно следени од халкопирит, тетраедрит, тенантит, пирит, борнит, енаргит и др.[1]

Галерија уреди

Рудник
Руди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Серафимовски, Тодор. „Металогенија на зоната Леце–Халкидики“. Докторска дисертација. РГФ, Штип, 1990.

Надворешни врски уреди

Координати: 42°01′35.9004″N 22°12′11.0268″E / 42.026639000° СГШ; 22.203063000° ИГД / 42.026639000; 22.203063000