Рударско-геолошки универзитет (Софија)

42°39′12″N 23°21′32″E / 42.65344° СГШ; 23.35898° ИГД / 42.65344; 23.35898

Рударско-геолошки универзитет
Минно-геоложки университет
ВидДржавен
Основан1953
РекторЉубен Тотев
МестоСофија, Бугарија
www.mgu.bg

Рударско-геолошкиот универзитет Свети Јован Рилски е универзитет кој се наоѓа во Софија, Бугарија.

Како самостојна образовна институција постои од 1953 година. Научната установа подготвува инженери по геолошки, рударски и електромеханички специјалности, како и сите форми за постдипломски студии.

Од основањето на универзитетот досега дипломирале над 14.000 инженери во областа на геологијата, рударството, во енергетските ресурси, индустријата, заштитата на животната средина. Меѓу нив има и граѓани од скоро 40 земји од Европа, Азија, Африка и Јужна Америка.

Надворешни врски уреди