Росарио Флорес

Росарио дел Кармен Гонзалес Флорес [1] попозната како Росарио Флорес (Spanish pronunciation:[roˈsaɾjo floɾes] ; е шпанска пејачка, композитор и актерка со цигански корени таа е родена на 4 ноември 1963 година) двократна добитничка на латинската Греми награда.

Росарио Флорес
Росарио Флорес шпанска пејачка, композитор и актерка
Росарио Флорес
Родено имеРосарио дел Кармен Гонзалес Флорес
ПотеклоМадрид, Шпанија
Жанр(ови)Латински поп, фламенко
Години на активност1992 – денес
Продукциска куќа/ќиБМГ Ариола

Родена е во Мадрид, Шпанија, како ќерка на Антонио Гонзалес ('Ел Пескаила') и познатата пејачка Лола Флорес. Таа е сестра на пејачката Лолита Флорес и на текстописецот Антонио Флорес. Таа има ќерка со своето поранешно момче Карлос Орелана. Нејзиниот втор син, Педро Антонио, е роден на 21 јануари исто како и неговата баба Лола Флорес. Росарио и Педро Лазага, нејзиниот партнер и татко на нејзиниот втор син, се запознале додека го снимале филмот на Педро Алмодовар, Зборувај со неа во 2001 година.

Награди и номинацииУреди

Латински Греми наградиУреди

Наградите Латински Греми се доделуваат секоја година од Латинската академија за уметност и наука за снимање во САД. Флорес има добиено две награди од седум номинации.[2][3][4][5][6][7][8]

ДискографијаУреди

  • На право (1992)
  • Чувствувам (1995)
  • Да се живее многу (1996)
  • Играј лудо (1999)
  • Многу цвеќиња (2001)
  • Од илјада бои (2004)
  • Со тебе одам (2006)
  • Дел од мене (2008)
  • Кажи ми (2009; саундтрак за 11-та сезона на шпанската ТВ серија Кажи ми како се случи тоа)
  • Рагатриски (2011)
  • Росарио (2013)
  • Глорија а ти (2016)

НаводиУреди

 

  1. El Economista
  2. „List of Nominees / Lista de nominados“. Los Angeles Times. Tribune Company. September 12, 2000. стр. 2. Посетено на October 30, 2015.
  3. Gallo, Phil (July 24, 2002). „Vives, Cruz lead noms for Latin Grammys“. Variety. Penske Business Media. Посетено на January 17, 2013.
  4. „Lista de nominados al los Grammy Latinos“ (шпански). Terra Networks México. Архивирано од изворникот на 2012-10-07. Посетено на January 28, 2011.
  5. Gurza, Agustin (September 26, 2006). „For Shakira, success does translate well“. Los Angeles Times. Tribune Company. стр. 4. Посетено на January 24, 2013.
  6. „9th Annual Latin Grammy Awards“. Los Angeles Times. Tribune Company. September 10, 2007. Архивирано од изворникот на 2012-10-07. Посетено на January 14, 2013.
  7. „7th Annual Latin Grammy Winners List“. Latin Grammy Awards. United States: Latin Academy of Recording Arts & Sciences. 2010. Архивирано од изворникот на November 26, 2010. Посетено на October 5, 2012.
  8. Times Staff (November 20, 2014). „Latin Grammys 2014: Complete list of nominees and winners“. Los Angeles Times. Tribune Company. Посетено на April 22, 2015.

Надворешни врскиУреди