Род (социологија)

Родот се однесува на општествено конструирани улоги, однесувања, дејствувања и атрибути кои одредено општество ги смета за соодветни за мажите и жените. Различните улоги и однесувања можат да доведат до полови нееднаквости, односно разлики помеѓу мажите и жените кои систематски ја фаворизираат едната група.[1]

Симбол на родовата рамноправност

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Gender“. World Health Organization. Посетено на 2009-09-29.