Рог (фабрика за велосипеди)


Компанијата Рог е основана во предградието на Љубљана, каде работеле разни занаетчии во 1871 година. Земјиштето (улицата Трубар) тогаш ја купил Иван Јанез. Таа била развиена како фабрика 8 години подоцна, кога започнала како фабрика за кожа, тогаш најголема во Љубљана. Кон крајот на 19 век сопственикот Карло Полак изградил вила со други згради околу кои изградил ѕид и ја модернизирал фабриката - фабриката имала два спрата.

Во златните времиња, април 1964 година . Најголема побарувачка имало за велосипедите Хорн, проследени со Претис и Дијамант. Продавница Волан, Љубљана
Пејачот на словенечкиот бенд Вајт Кроу Дока Маролт со велосипед Рог Пони, јуни 1969 година, Љубљана

Производство на велосипеди

уреди