Роберто Бенињи

италијански глумец

Роберто Ремиџо Бенињи (Roberto Remigio Benigni) е италијански актер,комичар и режисер.Има добиено Оскар за филмот „Животот е убав„(1997) како главен лик и е кандидиран за Нобеловата награда за литература во 2007.Познат е по своите театарски монолози со комична иронија кои станале многу сакани од страна на италијанската и светската публика.Бенињи е читател, толкувач и коментатор на познатата „Божествена комедија„ од Данте Алигиери.[1],[2].

Глумецот Роберто Бенињи на Берлинскиот филмски фестивал 2020 година

Наводи

уреди
  1. „Roberto Benigni“. Архивирано од изворникот на 2021-02-07. Посетено на 2021-02-03.
  2. Roberto Benigni was born on October 27, 1952