Рециталмузички настап на солист или посветен на еден композитор.[1]

Се смета дека прв кој почнал со солистички рецитали за пијано е унгарксиот композитор Франц Лист.[2]

Рециталот може да има и повеќе учесници, особено ако се работи за танцов ансамбл, било како обичен настап или напревар. Некои од нив имаат сезонски карактер.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „рецитал“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет
  2. „How Franz Liszt Became The World's First Rock Star“. 22 октомври 2011. Посетено на 17 јануари 2014.