Добре дојде!

Здраво, Imbris~mkwiki, и добре дојде на Википедија! Благодарам за Вашите придонеси. Се надевам дека Ви се допадна проектов и дека одлучивте да останете. Еве неколку страници кои можеби ќе Ви се најдат како корисни:

Се надевам дека ќе уживате во уредувањето овде и во тоа што сте Википедијанец! Ве молам потпишувајте ги Вашите пораки на разговорните страници со внесување на четири тилди (~~~~); ова автоматски ќе го внесе Вашето корисничко име и датумот. Ако Ви треба помош, видете ја страницата Википедија:Прашања, прашајте ме мене на мојата страница за разговор, или поставете го прашањето на оваа страница, а потоа ставете {{помош}} пред прашањето. Уште еднаш, добре дојде!--brest (разговор) 22:37, 18 ноември 2008 (UTC)

zato i se protivljam, da ne bi inficirao nas s tvojim pogresnim grbom. sala mala. :)

Vidi, ako bi trebalo biti kako sto mislis ti onda teoretski jos imamo grb iz 1946 sa elementama cijele geografske Makedonije, al kao sto vidis mit koristime onaj "moj" grb. Tvoj grb kao sto je u wikipediji se nigdje ne koristi u Makedoniji. Jedino grb sa crvenim elementama, al mnogo rijetko. da bi me shvatio, nije meni al bas ni do onog ni do ovog grba. ja insistriram na onaj, zato sto je pravi.. dovoljan je dokaz sto ga imamo u pasos, a ne tvoja verzija. ljudi bi trebali znati koji grb koristimo, a ne koji smo koristili (ma da je ona wipo-verzija losa verzija od moga grba, a ne neka "zuta" verzija. Pozdrav i slobodno odgovori. 93.219.254.104 (разговор) 00:57, 7 април 2009 (UTC)

jel si ziv? cekam cuti tvoje misljenje. :)
 

Zapravo su svi grbovi korektni (točni, ispravni), jer Ustav na SR Makedonija ne kaže striktno (izravno) koje su boje propisane za pojedini element grba. Npr. vidi commons:File:Papaver nudicaule dsc00913.jpg.

 

Čini mi se kako je cijeli nesporazum sveden na pitanje koje boje trebaju biti makovi pupoljci (plodovi). Da, Ustav na SR Makedonija ne govori o cvjetovima, već o plodovima (pupoljcima).

Trebamo se zapitati koje su zapravo boje pupoljci dok su plodovi mladi, zreli i stari.

Kad su plodovi mladi boja im je bijela (sa zelenkastim prizvukom, tj. zeleno-bijela). Kad su plodovi zreli sve više dobivaju žutu boju. Kad su potpuno osušeni tada su smeđe boje.

 

Koliko ja vidim na grbu su zreli plodovi, nisu male veličine (kao kad su mladi), niti su prezreli osušeni, smežurani plodovi (smećkaste boje).

Tvoji dokazi tipa grb u pasošu Republike Makedonije ili nekakvi mali banneri na web-sajtovima ponekih ministarstava nisu zvanična verzija grba Republike Makedonije.

 
zvaničan grb

Grb Republike Makedonije preuzet je od SR Makedonije i to je grb koji ima zlatne plodove maka i zlatno klasje pšenice. Zlatna se boja u heraldici prevodi kao žuta boja. Sve je tu jasno.

Također mi nisu jasni tvoji porivi da makovi plodovi budu smeđe boje, jer to uopšte nije estetski, niti heraldički točno. Smeđa nije heraldička boja.

Nisu mi jasni niti tvoji izvori, korištenje dnevne štampe kao reference nije vjerodostojno.

 
prazni makovi

Vlada Republike Makedonije kao i institucije Republike Makedonije ne koriste ni jednu od prethodnih verzija. Koriste verziju koja nema bojom popunjene plodove maka čak niti crvenu petokraku zvijezdu, već i jedno i drugo ostavlja prazno.

Makedonsko heraldičko društvo kao mjesto od znatnog poštovanja koristi žutu boju, koristi ju i Dječja enciklopedija Svijet oko nas, ŠK, Zgb.

Jedino mjesto koje može odlučiti koja je boja ispravna je Sobranje, a ne neko ministarstvo i neka verzija pasoša.

Imbris (разговор) 23:00, 8 април 2009 (UTC)

cak i imamo isto misljenje za mnogim stvarama. Tacno je da Grb Republike/SR Makedonije nije heraldicki grb i njegov izgled u 1946 nisu utvrdili kao sto treba, nije tacno opisan kao sto su drugi (naprimer dimenzije/velicina i drugo) [kao sto kaze nas kolega Jonovski od mak. heraldickog drustva: "grb sa planinom, rekom i svim ostalim elementama naseg grba moze se crtati na 1000 razlicitih varijantama"]. Znamo obojica da ima vise verzije grba. Tacno je i da samo parlament moze odluciti o promjeni grba. Shvacam i tvoj argument sa bojom plodovima, koji i djelim (ma da nisi mozda dosad verovao u tome).

Znaci jedna jedina oficijalna verzija tako da kazemo ne postoji. Kako sto kazes, grb je isti kao onaj od SR Makedonije (ali ne kao onaj iz 1946 sa pirinskim planinama koji se danas nalaze u Bugarskoj/Pirinska Makedonija), ali Makedonija danas kao nezavisna drzava koristi taj grb sa smedjom bojom (znam da nije bas najlepsi kao sto kazes, i nije ni bas logican, ali kakav je takav je) i zato treba taj grb prikazivati u Wikipediji. Ja vec dugo cekam na utvrdjivanje/oficijaliziranje pravog/jednog izgleda tog grba ili promjene grba sa heraldickom grbu da bi se ta dilema vec jednom zavrsi, zato sto je smjesno imati fakticki jedan grb ali sa razlicitim bojama u razlicitim verzijama. Cjenim tvoje napore za tacno prikazivanje naseg grba i opet cekam odgovor.

PS. Taj prazan zlatan grb nije verzija kao one ispunjenim bojama (o kojim so pricali i koje si gore nabrojao), vec je samo "elegantno" prikazivanje grba. S postovanjem 93.219.252.97 (разговор) 00:48, 9 април 2009 (UTC)

Niste usamljeni, Srbija ima na webu od Narodne skupštine neke zastave sa svetlo-plavom bojom, u Hrvatskoj svako radi šta hoće (celi dijapazon boja i oblika), u Sloveniji se donekle dobro drže ali pogledaj (commons:File talk:Flag of Slovenia.svg, ako me memorija još služi neki belorus iz amerike insistira da im je zastava svetlo-plava, skoro flourescentna (tom belorusu pridružio se jedan rus i sad je tako kako jeste), u Bosni je stanje izgleda najbolje (barem što se federacije tiče), te je najbolje u Crnoj Gori gde zbog novih simbola njihova upotreba je dobro izvedena.
Obzirom da ne koriste svi smedje makove plodove, već se koriste i žuti (vidio sam u jednim novinama da pričaju o tome kako će Makedonija u NATO s petokrakom zvezdom. Takođe u Makedoniji nema koncensusa o pitanju da li je zvezda petokraka uopšte popunjena bojom ili ne.
Na web-sajtu Vlade Republike Makedonije koriste onu verziju s korica pasoša, dakle bez popunjene zvezde, tako i na oznakama činova nema popunjene zvezde niti su popunjeni makovi plodovi.
Dakle nije sve po pitanju smedje tako oficijelno kao što ti kažeš. To što Ministarstvo unutrašnjih poslova koristi smedje makove plodove ne ispričava nas da tražimo najbolje rešenje.
Hvala ti na dobrim željama za pronalaženje kompromisa, ali zašto pobogu inzistirati na smedjim plodovima maka kad znamo da bi u tom slučaju bili smežurani i sasušeni.
Umesto da lepo napišemo Sobranju da postavi standard za sadašnji grb Makedonije prema standardu WIPO koji je iz 1967.
Imbris (разговор) 01:09, 9 април 2009 (UTC)
Zdravo Imbrise, upravo sam se vratio iz Makedonije pa da ti konacno odgovorim. Znam da i u drugim zemljama bivse Jugoslavije ima razlike sto se tice grbova, a o wikipediji se ne treba pricati. :) tu ima mnogo greske sto se tice veksilologije i heraldike, na primer sunce bivse makedonske zastave ili tvoj primjer sa Slovenijom, imas moju poddrsku.
O grbu jos jednom: ja se jednostavno zalazem da se u wikipediji prikaze taj grb koji se najcesce koristi u RM, dali je po heraldickim pravilama ili ne, treba se ljudima pokazati najkoristena verzija. A u clanku "Coat of arms of the Republic of Macedonia" moze se napraviti galerija u kojoj ce biti drugih oficijalnih verzija (crvenu, zutu, zelenu).
PS. a pre nego sto zaboravim, kad se grb prikaze u zutoj verziji forma grba nije kao kod onog sa pasosa, vec je malo "deblji", recimo kao kod prvog grba iz 1946. videcu dal cu ga naci negdje u oficijalnoj upotrebi (dosad sam rijetko naisao na taj grb, samo sam ga video na tablama nekih institucija al potrazicu ga). Pozdrav 93.219.250.2 (разговор) 23:41, 16 април 2009 (UTC)

Вашата сметка ќе биде преименувана уреди

04:42, 18 март 2015 (CET)

Направено е преименување уреди

22:48, 21 април 2015 (CEST)