Здраво, јас сум еден од трите администратори на македонската Википедија. Постои причина зошто стои таа обзнана на страната за македонската историја. Имено, кога македонската Википедија имаше помалку од 100 статии, таа постојано беше вандализирана од бугарска страна. Не зборувам само за реални измени на страни, туку и за уфрлање на националистички испади на страни што немаат врска ниту со Македонците ниту со Бугарите. Во продолжение, оваа Википедија е на македонски јазик и од таа причина не е дозволено пишување на бугарски во самите статии. Дискусиите се друга приказна, таму може да се пишува и на бугарски се додека не се почне со навреди (критериумот за навреди се применува и кон македонски корисници) и доколку ги разгледаш, ќе видиш дека Македонците се многу потолерантни отколку што мислиш (и на места, прифаќаат корекции). Би те советувал, значи, доколку го спориш македонскиот идентитет итн. да им се приклучиш на неколкуте паралелни дискусии што се водат во моментов (со аргументи, меѓу другото). Во секој случај, ова нека биде прва опомена за тебе - твојата измена на страната за историја е вандалски чин. После следната опомена, следи привремено блокирање. Поздрав! И. Дукоски

Здравей. Моля те да прочетеш внимателно това което сега ще напиша, защото то може да ти даде много отговори на някои основни проблеми в македонската уикипедия. Първо ще отбележа, че пиша всичко това абсолютно добронамерено. Второ искам да уточня, че не оспорвам съществуването на македонска нация, държава и език. Всъщност както повечето българи, това въобще не ме интересува. Редакциите ми тук не са били с цел да обидят или наранят някого, а просто да ви демонстрирам колко е вредно текстовете да бъдат манипулирани, едностранчиви и да защитават нечия гледна точка.
Проблемите които имате тук с българските потребители си имат своя причина и няма как да престанат, докато и самата причината не бъде премахната.
Накратко:
  1. В много статии се допуска анти-български патос. И най-безразличният, към историко-културните спорове между България и Македония, българин не би останал безразличен, когато го наричат бугаро-азият, а народът му - татарско племе.
  2. Систематично от статиите се премахват не-македонските гледни точки. Нормално е, когато нечия гледна точка бъде премахвана безпричинно и без обяснения, той да стане агресивен.
  3. Към българските потребители често се прилага двоен стандарт - правят им се предупреждения за неща, които се толерират от македонски участници. Добре е да третираш всички потребители по един и същи начин, независимо от националността и особено от гледната им точка. Ако някой не признава македонското гледище за историята, това не го прави автоматично нарушител. Би следвало различните гледни точки да бъдат представяни еднакво добре в статиите. Така се постига неутралност. А всяка енциклопедия трябва да е неутрална.
Моето предложение:
  1. Бъдете стриктни - налагайте еднакви наказания към всеки, който нарушава правилата. Не допускайте никакви лични обиди и нападки - нито в статиите, нито в дискусиите, никъде.
  2. Не допускайте пристрастие в статиите. Не допускайте националистически и едностранчиви текстове. Не трийте всичко, с което не сте съгласни.
  3. Не трийте автоматино онова, което считате за грешно - никога не се знае със сигурност. Ако даден текст или материал ви изглежда неверен, просто споменете че това е нечия лична теория. Примерно: "Проф. Иван Бакалов смята че..." или "други автори, обаче, твърдят че..."
  4. Не трийте автоматично онова, което не е на книжовен македонски. Просто преведете.
  5. Винаги мислете, че потребители на Уикипедия са хора от всякаква националност - всеки има свои чувства и статиите не бива да обиждат никого. Уикипедия е свободен и независим проект. Той не е македонски, нито български, нито американски. Всички потребители на Уикипедия имат еднакво право да бъдат обективно представени във всички нейни езикови версии. Македонската Уикипедия не е македонска собственост. Тя не трябва и не може да бъде проводник на македонската национална политика.
  6. Работете сериозно върху обективизацията на статиите и към въвеждане на енциклопедичен стил. Много статии имат характер на есе или съчинение, но не и на енциклопедична статия.
Сигурен съм, че колкото по-голяма обективност и неутралност наложите в статиите, толкова по-малко злонамерени намеси ще се появяват. Когато човек е болен, трябва да се лекува болестта му, а не само симптомите. Иначе, каквото и да направиш ще остане без резултат.
Лично аз ви желая ползотворна работа и се надявам да успеете да развиете македонската Уикипедия до подобаващо ниво. -- Георги 14:17, 4 May 2005 (UTC)


Се согласувам со повеќето работи што ги спомна за подобрување на квалитетот на македонската Википедија и во тој поглед благодарам за поддршката, затоа што токму на тоа и работиме во моментов. Википедијата едноставно мора да биде добро напишана и неутрална. Не сме таму се уште но напредуваме. Она со кое што не се согласувам е сепак измената што ја направи и не ја прифаќам причината што ја даваш. Има други начини на кои може да се соопшти дека нешто не е исправно без да се навлезе во дополнителен судир (замисли да одговорев со навреди како некои што би направиле). Повторно ќе ти кажам, главна причина заради која таа обзнана стоеше беа националистички напади од бугарска страна што немаа никаква врска со било каква историска дискусија (провери ги раните коментари на Владко, на пример). Луѓето кои што спаѓаа на такви напади беа долго толерирани и добиваа по неколку опомени. Со некои се разви дијалог, во еден единствен случај моравме да искористиме привремен блок. Провери ги случаите во кои Македонци навредуваат Бугари и ќе видиш - и таму се упатени опомени. Текстот за Самуиловото Царство е привремено избришан, во моментов работам на превод. Сега, за јазикот - во прво време, кога статиите беа малку по број и едноставни по содржина преведувавме и немаше особени проблеми, но кога статиите почнаа да растат по број и да доаѓаат во пакет со политичка боја, преведувањето стана проблематично - невозможно е да се има дежурен преведувач на Википедија кој над тоа и би ја проверувал позадината на статијата. Значи, решението да не се пишува статија на друг јазик освен македонски е чисто практичен. Некои разбираат и го прифаќаат, некои заради своите политички убедувања не го прифаќаат и тука се јавува конфликт. Доколку постои мислење дека одредени статии треба да бидат вклучени (и на одреден начин) постојат различни дискусиони страни каде што тоа може да се соопшти. За статии што претставуваат гледиште, исто така постојат дискусиони страни и тие функционираат позитивно кон подобрување на одредени статии (рака на срце, оди поспоро отколку на англиската Википедија но зошто е тоа така, бројките зборуваат, не убедувањата). Фала за одговорот и се надевам се разбираме. Поздрав!Ivica83 15:37, 4 May 2005 (UTC)
Напълно си прав. Вандализмът не е начин да се помогне. И не съм казал, че ще продължавам да действам по този начин - напротив, сега след като го обсъдихме, ще престана. Това което мога да направя оттук нататък е да внеса някои малко промени в някои статии - най-често ще изтривам спорни и едностранчиви твърдения. Пр. "македонски верски празник Илинден" ще го заменя с "православен верски празник Илинден" (защото се празнува не само в Македония) и така нататък.
Прав си, че всичко трябва да е на книжовен македонски. Прав си, че е невъзможно всичко да се превежда на общо основание от български. Това е глупаво и трудно. Аз имах предвид, че ако в някой текст, се срещат необичайно изписани думи (пр. вътрешни вместо внатрешни, политически вместо политички, преводач вместо преведувач и т.н.) би следвало те да не се трият, а да се коригират. Това е един вид граматическа поправка. По подобен начин в английската Уикипедия текстовете написани грешно, от чужденци, се поправят, но не се трият. Когато пък цял параграф е написан на некнижовен македонски, той може да бъде преместен в дискусионната страница за да може вбъдеще части от него да се преведат, ако са важни. Разбира се тук говоря само за текстове, които имат значение за обогатяване на статиите и работят за неутрализацията им. Глупостите, естествено, трябва да се трият без да ви мигне окото :)
Разполагам със свободно време, така че ако мога с нещо да помогна (дори чисто технически) - само ми кажете. На разположение съм. И ДА - разбираме се. Поне аз разбирам всичко, което пишете. Забелязал съм, че за българите е по-лесно да разбират македонски, отколкото за македонците да разбират български. Интересно каква ли е причината за това. BTW ако не те притеснява, може ли от време на време да питам това и онова за македонския и за Македония - стига да имаш време и желание да ми отговаряш. До скоро! -- Георги 13:16, 5 May 2005 (UTC)

Да заровим езиковия проблем уреди

Здравей, благодаря ти за тази статия. Вече я бях чел, обаче я бях забравил - ще си я сложа на потребителската страница. --5ko 22:36, 8 May 2005 (UTC)

Вашата сметка ќе биде преименувана уреди

04:46, 18 март 2015 (CET)

Направено е преименување уреди

22:49, 21 април 2015 (CEST)