Зографски манастир

манастир на Света Гора
(Пренасочено од Манастир Зограф)

Манастирот „Свети Ѓорѓи Зограф“ е бугарски манастир, кој се наоѓа во северозападниот дел на Автономната Монашка Држава Света Гора на полуостровот Халкидик, Егејска Македонија, Грција. Истиот e на 9-то место во хиерархијата на манастири во монашката држава и е еден од трите словенски манастири во Света Гора. Според манастирската легенда, запишана во "Сводна грамота", бил основан во 9 или 10 век од три браќа од Охрид - Моjсеj, Арон и Иван Селима.[1][2] Наjстарите зачувани документи, кои се сведоштво за постоењето на монашкото братство, се од 980 година.[3] Денес има скоро 40 монаси.

Зограф
Надворешен изглед на манастирот.
Информации
Целосно имеСвет манастир Зограф
Манастир на:Вселенска патријаршија
Посветен наСвети Ѓорѓи
ЕпархијаСвета Гора
Личности
Основач (и)Мојсеј, Арон и Иван (од Охрид)
Место
МестоСвета Гора, Грција
Отворен за јавностаСамо за мажи
Други информацииhttps://zograf.eu/
Внатрешниот двор на манастирот
Пристаништето на манастирот
Прослава во манастирот „Свети Ѓорѓи Зограф“

Историја уреди

Архитектура уреди

Уметност уреди

Извори уреди

  1. Проф. д-р Атанас Божков, проф. Асен Василиев, "Художественото наследство на манастира Зограф", Издателство "Наука и изкуство", София, 1981, стр. 48. (бугарски)
  2. Иван Божилов, "Основаването на светата атонска българска обител Зограф. Легенди и факти", в "Светогорска обител Зограф", том I, Софийски университет "Св. Климент Охридски", София, 1995, стр. 13. (бугарски)
  3. Иван Божилов, "Основаването на светата атонска българска обител Зограф. Легенди и факти", в "Светогорска обител Зограф", том I, Софийски университет "Св. Климент Охридски", София, 1995, стр. 15-16. (бугарски)

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди