Радиобранови

(Пренасочено од Радио бран)

Радиобранови — вид на бранови од електромагнетно зрачење чијашто бранова должина, во електромагнетиот спектар, е поголема од инфрацрвената светлина. Како и сите други електромагнетни бранови, така и радиобрановите се движат со брзина на светлината. Природно, радиобрановите се добиваат од молњи или астрономски објекти. Вештачки добиените радиобранови се користат за фиксна, мобилна и сателитска комуникација, сметачки мрежи и останати навигациски системи. Различни честоти на радиобрановите имаат различни карактеристики на пропагација во атмосферата на Земјата. Долгите радиобранови можат константно да покриваат одреден дел од Земјата, кратките радиобранови можат да се одбиваат надвор од јоносферата и да патуваат околу светот, најкратките радиобранови многу малку се одбиваат.

Приказ на проводливоста (или одбојноста) на Земјината атмосфера при различни бранови должини на електромагнетно зрачење, вклучувајќи ги радиобрановите.

Откривање и искористувањеУреди

Радиобрановите прв ги предвидел Џејмс Максвел во 1865 година. Тој забележал светлина која има карактеристики на бран и сличности при електричните и магнетните набљудувања. Потоа тој предложува равенки кои ги опишуваат светлинските и радиобрановите како електромагнетни бранови кои патуваат низ просторот. Во 1887, Хајнрих Херц успеал да создаде радиобранови во својата лабораторија.[1] Во годините што следуваат, се создаваат многу пронајдоци во кои радиобрановите се користат за пренесување на информации во просторот.

СоздавањеУреди

Одбивањето, прекршувањето, поларизацијата, дифракцијата и апсорпцијата се многу важни при изучувањето на радиобрановите и како тие се движат во просторот. На различни честоти се добиваат различни вредности на погоре наведените појави, а со нивна комбинација некои радиобранови стануваат покорисни, за определени цели, од други.

РадиокомуникацијаУреди

За да се добие радиосигнал, на пример од AM/FM радиостаници, мора да се користи радиоантена. Откако антената, во еден временски период, ќе прифати илјадници радиосигнали, радиоприменикот мора да се вклучи во одреден честотен опсег.[2] Ова најчесто се прави со резонатор. Тој се поставува да резонира на истиот честотен опсег, со што синусните бранови, во тој опсег, се засилуваат, а се игнорираат сите останати. Најчесто корисникот може да ја смени резонантната честота.[3]

Во медицинатаУреди

Повеќе од 75 години, енергијата од радиофрекевенциите се користи за медицински третмани[4]. Магнетната резонанца користи радиобранови за добивање слики од човечкото тело[5].

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Heinrich Hertz: The Discovery of Radio Waves
  2. Brain, Marshall (2000-12-07). "How Radio Works". HowStuffWorks.com. Retrieved 2009-09-11.
  3. Brain, Marshall (2000-12-08). "How Oscillators Work". HowStuffWorks.com. Retrieved 2009-09-11.
  4. Ruey J. Sung and Michael R. Lauer (2000). Fundamental approaches to the management of cardiac arrhythmias. Springer. стр. 153. ISBN 9780792365594.
  5. Melvin A. Shiffman, Sid J. Mirrafati, Samuel M. Lam and Chelso G. Cueteaux (2007). Simplified Facial Rejuvenation Springer. p. 157. ISBN 9783540710967.