Пјаца Венеција


Пјаца Венеција (Piazza Venezia) е пјаца во централен Рим. Името потекнува од соседниот Palazzo Венеција.

Пјаца Венеција, поглед кон Palazzo Венеција

Пјацата се наоѓа на дното од Ридот Капитол близу Римскиот Форум. Во него доминира големиот споменик на Виктор Емануел 2-ри.

Пјаца Венеција има постојан сообраќај, но нема семафори. Сообраќајот го регулира полицаец со бели ракавици, застанад на еден блок.