Прохор (охридски архиепископ)

Прохор бил православен свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1528 година до 1550 година[1].

Macedonian cross.svg
Прохор
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Фреска во црквата „Св. Ѓорѓи“ во охридско Врбјани
Архиепископ од околу 1528
Архиепископ до околу 1550
Претходник непознато
Наследник Симеон
Роден 16 век
Починал 16 век
Други архиепископи со име Прохор

За првпат како архиепископ се споменува во документ кој датира од 1528-1529 година, и најверојатно е од словенско потекло. Во историјата на Охридската архиепископија се случувало да бидат отцепени или оттуѓени цели територии. Како наjдрастичен пример се споменува обидот на смедеревскиот епископ Павле кој се обидел да ги отцепи српските епархии од охридската архиепископија и да ја обнови Пеќката патријаршија. Овие обиди траеле еден подолг период од 1527 до 1541 година. Охридскиот архиепископ Прохор овие обиди успеал на трипати да ги осуди на црковните собори, а истото го сториле и цариградскиот, александрискиот, ерусалимскиот и антиохискиот архиепископ[2].

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.
  2. www.ohrid.org.mk