Прокруст или Дамаст, (старогрчки: Προκρούστης Prokrustes, латински: Procrustes) е лик на разбојник од старогрчката митологија.

Прокруст и Тезеј

Митологија

уреди

Според митот, Прокруст живеел на Атика, во долината на реката Кефис и имал гостилница во која ги поканувал патниците намерници да ги нагости и да се одморат во његовата постела. Ако постелата му била мала на гостинот Прокруст би му ги отсекувал нозете, а ако постелата му била преголема тогаш тој би го растегнувал.

Прокруст бил прекарот на Дамаст кој го добил според растегнувањето (Прокруст = Растегнувач).

Прокруст го убил јунакот Тезеј на сличен начин како што тој ги убивал своите жртви. Прокруст го наследил син му Синис, исто така разбојник, кој живеел близу Коринт.

Прокрустова постела

уреди

Прокрустова постела е фраза која се употребува кога некој се обидува со сила да врами во несоодветни рамки и да ја означи вистинската мерка (ни помалку ниту повеќе).

Прокруст како мотив во уметноста

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 76-77.
  2. „Балкан“. LyrikLine. Посетено на 27.09.2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)