Провитамин

претходен облик на витамините

Провитамин — неактивен облик на еден витамин. Во овој облик, витаминот не може да дејствува во организмот и да ги покаже своите дејства. Затоа, пред да биде внесен тој треба да се претвори во активен облик — витамин.[1] На пример, провитаминот Д се претвора во витамин Д под дејство на ултравиолетово зрачење.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „провитамини“ — Лексикон на македонскиот јазик