Претседателски избори во Русија (1991)

Претседателските избори во Руската Федерација се одржиле на 12 јуни 1991 година. Тоа биле првите претседателски избори во историјата на земјата. Борис Елцин бил избран за претседател на руската СФСР. Александар Руцкој станал заменик-претседател.

Претседателски избори во Русија (1991)
РСФСР
12 јуни 1991 → 1996

Излезност 74.7%
  Борис Николаевич Ельцин.jpg Nikolai Ryzhkov.jpg Wladimir Schirinowski crooped.jpeg
Кандидат Борис Јелцин Николај Ришков Владимир Жириновски
Партија Независен КПСС Либерално-демократска партија
Потпред. кандидат Александар Руцкој Борис Громов Андреј Завидија
Добиени гласови 45.552.041 13.359.335 6.211.007
Удел 58,6% 17,2% 8,0%

Избран за претседател

Борис Јелцин
Независен

РезултатиУреди

Кандидати Партија Бр. на гласови %
Борис Елцин / Александар Руцкој Демократска партија на Русија 45,552,041 57.30
Николај Ришков / Борис Громов КПСС 13,359,335 16.85
Владимир Жириновски / Андреј Завидија Либерално-демократска партија на Русија 6,211,007 7.81
Аман Тулујев / Виктор Вочаров 5,417,464 6.85
Алберт Макашов / Алексеј Сергејев 2,969,511 2.02
Вадим Бакатин / Рамазан Адулатипов 2,719,757 0.75
1,525,410 1.92
Неважечки гласачки ливчиња 1,716,757 2.16
Вкупно 79,471,282 100.00