Предлошка:Ф плакат

(Пренасочено од Предлошка:Ф постер)
Образложение за неслободна / праведна употреба на слика - ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: {{{1}}} не постои!
Проверете големи/мали бувки во насловот. Внесете го само точниот наслов на една статија без [[загради]] или друго форматирање. Исто така, можно е посочената статија да била избришана.
Опис

Филмски плакат за филмот [[{{{1}}}]]

Извор

Потекнува од фотографија или скен на филмски плакат или омот на VHS или DVD (создавачот на дигиталната верзија не е важен). Авторските права се задржани од филмската компанија или уметникот кои го направиле плакатот. Во секој случај, употребата на ова дело се квалификува како праведна употреба.

Статија

[[{{{1}}}]]

Користен дел

Целата порција на филмскиот плакат, редуциран квалитет

Ниска резолуција?

Да

Намена на употребата

Сликата е значајна за идентифицирање на темата на статијата, а тоа е самиот филм.

Заменлива?

Бидејќи станува збор за плакат кој е промотивен материјал, не постои слободен еквивалент кој делотворно ќе ја идентифицира темата на статијата. Единствениот слободен материјал може да произлезе од евентуалните поединечни уметнички концепти кои можат да потекнат од делото.

Други податоци

Oбјаснување за праведна употреба:

  1. Сликата не ја ограничува способноста на сопствениците на авторските права да го продаваат нивниот производ.
  2. Сликата е само еднаш користена и е со ниска резолуција за да се избегне пиратство.
  3. Сликата е објавена надвор од Википедија; види извор погоре.
  4. Сликата ги задоволува генералните барања за содржина и е енциклопедиска.
  5. Сликата ги исполнува правилата на Википедија за конкретни медиуми.
  6. Сликата се користи во именскиот простор за статии.
  7. Сликата има краток опис кој ја идентифицира сликата, го забележува изворот и дава придонес на носителот на авторските права.

Лиценца:


Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка е наменета за лесни подигнувања на филмски постери (плакати). Предвидена е да ја олесни значително работата, бидејќи објаснувањето за сите вакви слики е слично, а целиот процес е механичка, повторлива и досадна задача. Вака се избегнуваат грешки, дури и неискусните уредувачи можат да подигаат слики без грижи а самите слики се правилно покриени со сите потребни информации.

Употреба уреди

Предлошкава се заменува во делот Опис од страницата за подигнување на слики. Притоа мора да се додадат два параметри, првиот е насловот на статијата (без двојни загради ), а вториот е URL-то на мрежното место каде е пронајдена сликата. Еве пример:
{{subst:ф_постер|Добриот, лошиот и грдиот|http://www.filmovi.com/poster21}}

Поврзано уреди

  • {{ф_скриншот}} - за брзо подигнување на филмски постери