Прва пробиштипска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Прва пробиштипска парохија — православна парохија под јурисдикција на Архијерејското намесништво од Штип со седиште во Пробиштип, односно во градската црква „Успение на Пресвета Богородица“. Кон оваа парохија гравитира населбата Калниште и селото Плешенци.

ЦрквиУреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име населено место изградена слика
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Пробиштип 22 мај 1983
(главна парохиска црква)
 
Црква „Св. Климент Охридски“ Пробиштип 7 јуни 2015
Црква „Св. Троица“ Пробиштип 2016
Црква „Св. Илија“ Калниште 15 мај 2005  
Црква „Св. Петка“ Плешенци 1870

ПоврзаноУреди

НаводиУреди