По команда на штука (филм)

„По команда на штука“ - советски долгометражен црно-бел филм - бајка, изведена во студиото Москва "Сојуздетфилм" во 1938 година режисерот Александар Роу на истоимената драма на Елизабета Тараховскаја, на пиеса со три руски народни приказни: „По команда на штука “, „Принцеза Несмејана“, „Танцова хармоника“.

Филмот бил премиерно прикажан во СССР на 30 декември 1938 година.

Заплет

уреди

Во некое кралство, во некоја држава, живеел вреден, но несреќен селанец Емелија. Колку и да работел - сè е ништо. Но, неговата среќа исто така се открила случајно: откако случајно фатил волшебна штука, Емелија се смилувал, ја пуштил и како награда штуката започнала да ги исполнува сите негови желби.

Во истото кралство, во иста држава, живеел Цар Грашок, кој имал каприциозна ќерка, принцезата Несмејана. Кралот ветил дека ќе ја даде во брак со некој што ќе ја насмее. Иако Емелија ја насмеал принцезата, царот наредил селанецот да биде протеран од палатата. Сепак, принцезата избегала со Емелија.

Улоги

уреди
 • Питер Савин - Емелија
 • Марија Кравчуновска - мајка на Емелја
 • Георги Милјар - крал Грашок
 • Софија Терентјева - принцеза Несмејана
 • Лев Потемкин - генерал Ат-два
 • Иван Москвин - глув бојар
 • Александар Жуков - предвесник
 • Андреј Фајт - Мохамед Ага
 • Татјана Струкова - медицинска сестра
 • Лидија Рјумина - медицинска сестра
 • Анатолиј Нахимов - принцот Гаврила
 • И. Суревич - Карл Карлович Малиш
 • Владимир Лепко - готвач
 • Николај Толкачев - индиски Раџах

Филмска екипа

уреди
 • Сценарио - Олег Леонидов, Елизавета Тараховскаја
 • Режисер - Александар Роу
 • Оператор - Иван Горчилин
 • Инженер за звук - Сергеј Јурцев
 • Асистент на директорот - Леонид Алтсев
 • Асистенти на операторот - Л. Абрахамјан, К. Алексеев
 • Композитор - Владимир Кочетов
 • Симфониски оркестар Д. ОД. Блок (некредитиран)
  Диригент - Дејвид Блок
 • Уметник - Алексеј Уткин
 • Сценограф - Н. Левин
 • Кореограф - професор Антонина Шаломитова
 • Асистент за монтажа - Ксенија Блинова
 • Шминкер - Анатолиј Иванов
 • Режисер на сликата А. Панчук

Видео издание

Во раните 90-ти, филмот бил објавен на видео-ленти од филмското здружение „Крупен план“, во средината на 90-тите - од студиото Сојуз Видео, АОЗТ „Формат“, подоцна - „Восток V“ и во 2000-2001 година - „Главна лента“.

Филмот бил објавен на ДВД од страна на Мастерr Tејп. На 25 ноември 2004 година, филмот бил издаден на ДВД од студиото Сојуз Видео. Исто така, објавен на ДВД од Крупни план, Восток V, IDDK, Уред, Магнат и Нови диск.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди
 • „«По щучьему веленью»“. Статья. Онлайн энциклопедия Кирилла и Мефодия. Архивирано од изворникот на 2013-08-20. Посетено на 2013-07-24.
 • „«По щучьему веленью»“. Фильмы. Энциклопедия отечественного кино. Архивирано од изворникот на 2013-08-20. Посетено на 2013-07-24.
 • „«По щучьему веленью»“. Теле- и художественные фильмы. Телеканал «Культура». Архивирано од изворникот на 2014-08-09. Посетено на 2013-07-24.
 • К. Парамонова. „«По щучьему веленью» (рецензия)“. Журнал «Советский экран». Кулички.net. Посетено на 2013-07-24.