Отвори го главното мени

Поморци (народ)

(Пренасочено од Поморјани)

Поморците или Поморјани се западнословенско племе кое живеело во областа Померанија (Поморје), Полска. Ова племе припаѓало на старата лехитска група на словенски јазици.