Поморци (народ)

Поморците или Поморјани се западнословенско племе кое живеело во областа Померанија (Поморје), Полска. Ова племе припаѓало на старата лехитска група на словенски јазици.

Поморци во 7-8 век (брегот на Балтичкото море