Покраини во Екваторска Гвинеја

Екваторска Гвинеја е поделена на 2 региона и 7 покраини[1]. Тие се следниве (административните центри се наведени во загради):

РегиониУреди

  1. Островски (Малабо)
  2. Континентален (Бата)

ПокраиниУреди

 
Карта на покраините во Екваторска Гвинеја

Покраините со број 1–3 влегуваат во Островскиот регион, а оние со бр. 4–7 се во Континенталниот. Секоја покраина потоа се дели на окрузи.[2]

  1. Анобон (Сан Антонио де Пале)
  2. Северно Биоко (Малабо)
  3. Јужно Биоко (Луба)
  4. Јужна централна (Евинајонг)
  5. Ке-Нтем (Ебебијин)
  6. Крајбрежна (Бата) вклуч. островите во заливот Кориско.
  7. Веле-Нзас (Монгомо)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди