Подјазичната коска (латински: os hyoideum) е напарна коска сместена под мандибулата во подјазичната мускулатура. Наликува на потковица со конкавитет свртена наназад.

Подјазична коска
Подјазична коска, предна страна.
Антеролатерален поглед на главата и вратот.
Податоци
Назнаки
Латинскиos hyoideum
MeSHA02.835.232.409
TAA02.1.16.001
FMAFMA:52749

Делови уреди

На подјазичната коска се разликуваат:

  • тело;
  • големи рогови;
  • мали рогови.

Споеви уреди

Подјазичната коска не се зглобува со ниедна коска туку е поврзана со врски и мускули за черепот и градниот кош.

Осификација уреди

Осификацијата започнува кон крајот на феталниот живот во телото за кратко време, а во првата или втората година по раѓањето подјазичната коска е скоро целосна, додека до средна возраст врската помеѓу подјазичната коска и телото е цврста (целосна).

Надворешни врски уреди