Отвори го главното мени

Подводна ерупција

Submarine Eruption-numbers.svg

Подводна ерупција:
1. Водена пареа
2. Вода
3. Слој
4. Лава
5. Магмин канал
6. Магмина комора
7. Дајк
8. Перници

Подводна ерупција е вид на вулканска ерупција каде лавата избива под океанот. Најголемиот број на ерупциите на Земјата се подводни, но само мал број од нив се документирани бидејќи подводните вулкани се тешки за надгледување. Највеќето од нив се случуваат на средноокеански гребени.[1]

НаводиУреди

  1. Видови на вулкански ерупции, видено на 18 ноември 2007 (англиски)