Пливскиот водопадводопад кој се наоѓа во близина на гратчето Јајце, во средишна Босна и Херцеговина, каде што реката Плива се спојува со реката Врбас. Водопадот е голем туфа, исто така познат како травертинска пречка, која прави каскада над 22 метри на реката Плива, во тесна карстна зона, која го следи текот на Плива, повлечена во контактна зона со флиш и варовник. Бил висок 30 метри, но по земјотресот за време на босанската војна и нападите врз електраната подалеку од реката, областа била поплавена и сега водопадот е висок 22 метри.

Пливски Водопад
Јајцешки Водопад
Пливскиот Водопад во Јајце, БиХ
Карта
МестоЈајце, Босна и Херцеговина
ВидРасцепкан
Надм. висина1000 м
Вкуп. висина22 м
Слапови1
Највисок слап30 м
Прос. ширина30 м
РекаПлива
Прос. истек3 м3

Јадрото на старата Јајцешка тврдина, вклучувајќи го иводопад, и други засебни наоѓалишта надвор од периметарот на тврдината, како што се Јајцешкиот митреј, е определен за „природни и архитектонски ансамбл на Јајце“ и предлог за упис во УНЕСКО на списокот на светско културно наследство. Понудата за прием во моментов е ставена на пробната листа на УНЕСКО.[1][2]

Погледи

уреди

Наводи

уреди
  1. „The natural and architectural ensemble of Jajce – UNESCO World Heritage Centre“. UNESCO World Heritage Centre. Архивирано од изворникот на 10 јануари 2018. Посетено на 19 септември 2021.
  2. „UNESCO World Heritage Centre – Tentative Lists: Bosnia and Herzegovina“. UNESCO World Heritage Centre. Архивирано од изворникот на 16 јули 2017. Посетено на 19 септември 2021.