Плевенска област
Област Плевен
Карта на Бугарија, Плевенска област е означена
мапа
Админ. центар:Плевен
Површина:4 333 км2
Население:310 449
Број на општини:11
Регистарска ознака:ЕB
Областен Управител:Цветко Цветков
информација

Плевенска област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во северниот дел на земјата во центарот на Дунавската Рамнина, во историската област Мизија. Опфаќа површина од 4 333 км2 и има население од 269,752 луѓе.[1][2][2]

Список на населените места во Плевенска област уреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Белене уреди

Белене, Бјала Вода, Деков, Кулина Вода, Петокладенци, Татари.

Општина Гуљанци уреди

Брест, Гиген, Иск’р, Гуљанци, Долни Вит, Д’бован, Загражден, Крета, Ленково, Милковица, Сомовит, Шијаково.

Општина Долна Митрополија уреди

Бајкал, Биволаре, Божурица, Брегаре, Горна Митрополија, Гостиља, Долна Митрополија, Комарево, Крушовене, Ореховица, Победа, Подем, Рибен, Славовица, Ставерци, Трстеник.

Општина Долни Д’бник уреди

Бркач, Горни Д’бник, Градина, Долни Д’бник, Крушовица, Петрница, Садовец.

Општина Искар уреди

Долни Луковит, Искар, Писарово, Староселци.

Општина Кнежа уреди

Бреница, Еница, Кнежа, Лазарово.

Општина Левски уреди

Асеновци, Аспарухово, Божурлук, Б’лгарене, Варана, Градиште, Изгрев, Козар Белене, Левски, Малчика, Обнова, Стежерово, Трнчовица.

Општина Никопол уреди

Асеново, Бацова Махала, В’бел, Дебово, Драгаш Војвода, Евлогиево, Жернов, Лозица, Љубеново, Муселиево, Никопол, Новачене, Санадиново, Черковица.

Општина Плевен уреди

Беглеж, Бохот, Брестовец, Бршљаница, Буковл’к, Врбица, Горталово, Гривица, Дисевица, Јасен, Коиловци, Кртожабене, К’шин, Ласкар, Мечка, Николаево, Опанец, Пелишат, Плевен, Радишево, Ралево, Славјаново, Тодорово, Тученица, Трнене.

Општина Пордим уреди

Борислав, В’лчитрн, Згалево, Каменец, Катерица, Одрне, Пордим, Тотлебен.

Општина Червен Брјаг уреди

Бресте, Глава, Горник, Девенци, Којнаре, Лепица, Радомирци, Ракита, Реселец, Рупци, Сухаче, Телиш, Червен Брјаг, Чомаковци.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди