Пируват киназа

Пируват киназа е ензим кој е вклучен во последниот чекор на гликолизата. Го катализира трансферот на фосфатна група од фосфоенолпируватот (PEP) на аденозин дифосфат (ADP), при што се добива молекула на пируват и една молекула на ATP.[1]

Пируват киназа
Pyruvate kinase protein domains.png
3D структура на пируват киназа (Предлошка:PDBe-KB)
Назнаки
EC-број2.7.1.40
CAS-број9001-59-6
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Изоензими кај 'рбетнициУреди

Четири изоензими на пируват киназа се присутни кај 'рбетниците: L (црн дроб), R (еритроцити), M1 (мускули и мозок) и M2 (фетално ткиво и повеќето ткива кај возрасни).

НаводиУреди

  1. Gupta V, Bamezai RN (November 2010). „Human pyruvate kinase M2: a multifunctional protein“. Protein Science. 19 (11): 2031–44. doi:10.1002/pro.505. PMC 3005776. PMID 20857498.