Пиварница Јевер

Јевер е германски бренд за пиво, именуван по градот Јевер, каде што се вари. Се подготвува од 1848 година.

Пиварницата Јевер

ИсторијаУреди

 
Шише Јевер пиво
 
Стаклена чаша за пиво Јевер

Кога „Приватна пиварница во Јевер“ е основана од страна на Дитрих Куниг во 1848 година, таа била само една од неколкуте пиварници во регионот. По неговата смрт во 1867 година, неговиот син ја продал пиварницата на Теодор Феткутер, кој започнал со развој на мали семејни бизниси во голема пиварница, и започнал да се рекламира и да користи специјални шишиња. Во 1848 година, тој одиграл важна улога во инсталирањето на првиот систем за водоснабдување во Јевер.

Првата светска војна била тешко време за пиварницата. Синот на Теодор Феткутер, кој го презел бизнисот, бил убиен на фронтот. Пиварницата повторно била продадена во 1922 година напиварницата „Св. Паули“ во Баварија, со седиште во Хамбург. Денес пиварницата Баварија - Св. Паули е во сопственост на данската Калсберг групација. Од тогаш, пивото од Јевер станало познато надвор од регионот каде што било произведено. Од 1934 година, се продава под името „Јевер Пилсенер“.

Од 1994 година, пиварницата припаѓа на групацијата Дортмундер Брау унд Брунен.

СпонзорстваУреди

Од 2002 до 2005 година, Борусија Менхенгладбах била спонзорирана од Јевер.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди