Петер Роузгер (всушност Рожегер, роден * 31. 31 јули 1843 во Алпл, Штаерска, Австрија - 26 јуни 1918 во Криглах, Австроунгарија ) бил австриски писател и поет . Правописот на неговото име Рожегер го смени во Розгер кога се појавија неговите први публикации затоа што во неговиот дом имало пет Петер Рожегер, од кои некои не биле поврзани со него и со кого не сакал да се меша. До околу 1893 година го објавил под името П. К Розргер, дури од тогаш се чини дека го претпочитал прекарот Петер . Еднаш го искористи и псевдонимот Ханс Малсер .

Петер Розегер 1900 година

Живот

уреди

Селското шумарче

уреди
 
Родното место на Клупнегерхоф, Роузгерс во „ Валдхајмат “

Петер Розегер беше на Клупенгерхоф во Алпл [1] како најстариот од седумте деца на шумскиот земјоделец Лоренц Рожегер и неговата сопруга Марија. Бидејќи немаше задолжително школување во Алпл, имаше многу неписмени. Дури и неговиот татко беше неписмен, па момчето научи многу од мајката. Тој доби само ограничено образование. Учител, кој беше избркан од училиште од страна на конзервативниот пастор заради неговите симпатии за мартската револуција, беше примен од сиромашните селани и поучуваше некои селански деца, меѓу кои и Питер Розeгер.

Иако родителите сакаа да го направат синот пастор, но студијата се чинеше премногу скапа. Бидејќи бил физички премногу слаб за да стане земјоделец, тој започнал како 17-годишен приправник со прилагодена патничка во Санкт Катреин на Хауенштајн . . Јакоб Едуард Шмалцер го охрабри младиот Розeгер да напише главно народни песни, кои тој ги слушaл. Многу од усните традиционални песни и приказни би можеле да се сочуваат до денес. Розегер, ученик од есетра, имал само мал приход за да започне да купува книги, претежно селски приказни. Набргу потоа, Розегер започнал да пишува за себе.

Кариера и семејство

уреди
 
Портрет во „ Газебо “ од 1888 година

На 13-ти Во мај 1873 година се оженил со Ана Пичлер, ќерка на производителот капа во Грац Mariagrüner црква во Грац. На 20-ти Синот Јозеф е роден на маж и жена на 18 февруари 1874 година. Март 1875 година, се роди и ќерката Ана. Неговата сопруга само го преживеала раѓањето и за неколку дена починала (16-ти. Март 1875 година.)

За тоа време, Розегер веќе беше познат како писател.

 
Куќата во Криглах

Наводи

уреди
  1. Das Land Steiermark: Rosegger-Geburtshaus, aufgerufen am 16. Dezember 2017