Петер Јарош (словачки: Peter Jaroš; 22 јануари 1940) е словачки писател.[1][2]

ЖивотописУреди

Јарош е роден во Хибе во семејство на градежници. Од 1957 до 1962 година тој студитал словачки и руски на Коменскиот Универзитет во Братислава. По завршувањето тој работел како уредник во издавачката куќа „Младе лета“. Меѓу 1962 и 1965 година бил уредник на неделникот „Културни живот“, а потоа до 1971 година работел за Словачкото радио во Братислава. Од 1972 година тој работел како текстописец за словачките филмови. Денес работи во Националниот центар за образование во Братислава.

ДелаУреди

Некои од делата на Јарош се:

Романи:

  • Пладне на тераса
  • Илјадагодишна пчела

Приказни:

  • "Илјадагодишна пчела" (1983)
  • "Снег под нозе" (1978)

НаводиУреди

  1. Hudík, Pavol; Trebatická, Heather; Bednár, Lucy (септември 2002). In search of homo sapiens: twenty-five contemporary Slovak short stories. Bolchazy-Carducci Publishers. стр. 113. ISBN 978-0-86516-532-8. Посетено на 11 June 2011.
  2. Chitnis, Rajendra A. (2005). Literature in post-communist Russia and Eastern Europe: the Russian, Czech and Slovak fiction of the changes, 1988-1998. Psychology Press. стр. 16. ISBN 978-0-415-35557-5.

ПоврзаноУреди