Оваа статија е за форма од пустинскиот релјеф наречена дина; за други значења, види Дина (појаснување).

Дина — облик на пустински релјеф, односно куп од песок.[1]. Дините се создаваат со природното струење на воздухот во околини каде што е суво и има изобилство на ситен песок, кој се наносува на некоја површина во еден куп. Резултатот е дина. Има најразлични видови на дини, коишто зависат од условите со кои се изградени.

Песочни дини

Наводи

уреди
  1. Jackson, Julia A., уред. (1997). „Dune [geomorph]“. Glossary of geology (Fourth. изд.). Alexandria, Virginia: American Geological Institute. ISBN 0922152349.