Пернамбуко (португалски: Pernambuco) е една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Ресифе. Во Пернамбуко живеат 8,931,028 жители и зафаќа површина од 98,311 [[км2]].

Знаме на Пернамбуко
Островите Фернандо де Нороња, 354 километри од копното, формираат „државен округ“ на Пернамбуко