Пеперутка (трансцендентна крива)

Кривата „пеперутка“

Пеперуткатрансцендентна рамнинска крива откриена од Темпл Х. Феј. Кривата ја определуваат следниве параметарски равенки:

или со следнава поларна равенка:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • Fay, Temple H. (1989). „The Butterfly Curve“. Amer. Math. Monthly. 96 (5): 442–443. doi:10.2307/2325155. JSTOR 2325155.
  • Крива „пеперутка““ од Ерик В. Вајсштајн — MathWorld (англиски)


Надворешни врскиУреди