Пекинска тврдина

тврдина во Пекин, Албанија


Пекинска тврдина (албански: Kalaja e Peqinit)) — тврдина која се наоѓа во градот Пекин од Елбасанската област во Албанија. Тврдината била градена истоивремено со изградбата на Вија Егнација, а истата била реконструирана и расширена во времето на Османлиите. Во почетокот, ѕидините на тврдината биле високи околу 12 метри.

Пекинска тврдина
Kalaja e Peqinit
Општи податоци
ГрадПекин
ЗемјаАлбанија